Comisia Europeană propune un nou model de integrare în UE pentru R. Moldova și alte țări candidate

De admin
Uniunea Europeana

Comisia Europeană a propus ca țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană să fie integrate în blocul comunitar în mod „gradual” şi printr-un proces cu măsuri „reversibile”, în paralel cu procesul de aderare la Uniunea Europeană. O altă propune, în acest sens, a fost să fie reformat mecanismul decizional european , pentru a fi diminuată aplicarea regulii unanimităţii, astfel încât state individuale sau grupuri mici de state să nu mai poată bloca decizii ce impun în prezent aplicarea acestei reguli, precum cele referitoare la fiscalitate sau politica externă, scrie Agerpres.

Noua abordare de integrare europeană presupune ca țările candidate „să se integreze gradual în politicile determinate ale UE, înainte de aderarea lor”. Cu toate acestea, Comisia subliniază că accesul complet pe piața UE va fi posibil doar atunci când țările candidate vor aplica în întregime un set complet de drepturi și obligații, fără a alege doar anumite aspecte sau beneficii.

„ Accesul la Piața Unică înseamnă că produsele moldovenești vor intra mai ușor pe piața europeană. În același timp, prin accesul la Piața Unică, oamenii din R. Moldova vor avea acces mai ușor la produse europene de calitate și la prețuri mai mici. Nu în ultimul rând, integrarea graduală în Piața Unică va aduce în R. Moldova standarde europene de calitate și va oferi mai multă încredere pentru investitori să vină în R. Moldova și să creeze noi locuri de muncă”, scrie președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, Siegfried Mureșan.

Astfel, liderii statelor membre UE ar urma să stabilească măsurile, domeniile, etapele şi obligaţiile corespunzătoare unui asemenea proces de aderare graduală.

Scopul modificărilor propuse ar fi de a „avansa anumite beneficii şi obligaţii ale apartenenţei la UE”, înainta ca ţara respectivă să devină membră cu drepturi depline, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

Agora.md

You may also like

Lasa un comentariu