Experţii sunt încrezători că Avizul Comisiei Europene va fi unul pozitiv

De admin

Avizul Comisiei Europene în privinţa cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, cel mai probabil, va fi unul pozitiv, consideră unii experţi în politică externă de la Chişinău.

Cel mai important şi complex aspect ţine însă de felul în care vor vota statele membre în cadrul Consiliului European referitor la acordarea statutului de candidat pentru ţara noastră. Asta în condiţiile în care mai multe state UE sunt sceptice în privinţa extinderii spaţiului comunitar, iar pentru o astfel de decizie e nevoie de unanimitate de voturi, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Fostul deputat şi ex-ambasadorul ţării noastre în SUA, Igor Munteanu, care este şi fondatorul organizaţiei „IDIS Viitorul”, consideră că, în actualele condiţii de instabilitate regională, va putea fi întrunit un vot unanim în cadrul Consiliului European. Potrivit lui, statele membre UE înţeleg că atât Ucraina, cât şi Moldova au nevoie de o reconectare cu Europa.

„Dacă scepticii nu vor influenţa decizia Comisiei Europene, va fi mai complicat pentru ei să se abţină de la votul solidar şi să-şi asume responsabilitatea pentru toate criticile posibile din lume care îi vor face responsabili de eşecul unui traseu de integrare. Nu este un avans, este o investiţie, o poliţă de asigurare în această perioadă foarte complicată de război, este cea mai bună soluţie”, a spus Igor Munteanu, fondatorul „IDIS Viitorul”, fost ambasador în SUA.

În acelaşi timp, director executiv al Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan, susţine că decizia Consiliului European ar putea fi influenţată de câteva state membre care până acum au demonstrat o anumită reticenţă în privinţa extinderii Uniunii Europene.

„Cred că avizul mai degrabă va fi pozitiv, pentru că, altfel, Comisia nu ar fi transmis aceste chestionare. Săptămâna viitoare se întruneşte Consiliul European. Există anumite reticențe din partea unor state, Olanda, Danemarca, alte state. Acolo lucrurile nu sunt clare, pentru că avem o situaţie instabilă”, a declarat Igor Boţan.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe din Moldova, Victor Juc, consideră că decizia Consiliului European va depinde de modul în care vor comunica autorităţile de la Chişinău cu partenerii externi.

„Doi factori determină faptul ce vizează poziţiile unor state membre: în primul rând, informaţia de care dispun ele privind realităţile din Republica Moldova. Şi în al doilea rând, care este determinantă şi hotărâtoare, ţine de opţiunea unor state privind procesul de integrare europeană. Consider că diplomaţia Republicii Moldova trebuie să fie foarte activă”, a spus Victor Juc.

Summitul Consiliului European, în cadrul căruia se vor discuta cererile Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei privind obţinerea statutului de ţară candidat în ceea ce priveşte aderarea la UE, va avea loc în perioada 23-24 iunie.

stiri.md

You may also like

Lasa un comentariu