Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană

De admin

Republica Moldova este, de astăzi, stat-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Liderii UE, reuniți la Bruxelles, au decis să acorde statutul de candidat pentru Moldova și Ucraina.

„Este un moment istoric acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova și Ucraina. Este un mesaj puternic de unitate și determinare pe care îl dăm astăzi. Am avut oportunitatea să luăm legătura cu președintele Zelenski cu câteva minute înainte de această conferință și urmează să ne întâlnim ulterior cu Maia Sandu”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European

De menționat că orice țară europeană care respectă valorile UE menționate în Tratatul privind Uniunea Europeană și care se angajează să promoveze aceste valori poate solicita să devină membră a UE.

Primul pas este îndeplinirea criteriilor definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”: instituții stabile, care să garanteze democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților, o economie de piață funcțională, capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței în UE, capacitatea de a-și asuma și de a implementa obligațiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare.

Jurnal.md

You may also like

Lasa un comentariu