Fermierii au ieșit cu tractoarele la protest

De admin

Fermierii moldoveni au ieșit, pe 21 iunie, la proteste cu tehnică agricolă în mai multe localități ale țării, cerând autorităților să-i ajute să facă față scumpirilor motorinei, pesticidelor și fertilizanților.

Corespondenta Europei Libere care se află la Căușeni, Olga Soroceanu, transmite că în jur de 20 de tractoare staționează pe marginea drumului de la intrarea în localitate. Alexandru Slusari, directorul executiv al asociației „Forța fermierilor”, a precizat pentru Europa Liberă că astfel de proteste au loc în 13 din cele 32 de raioane ale Republicii Moldova.

Fermierii cer să li se restituie în totalitate cota accizelor la motorina cumpărată în acest sezon agricol, printr-un mecanism de rambursare mai facil, și nu 30 la sută cât le-a oferit guvernul. Ei mai solicită o compensare parțială a costurilor pentru motorină, fertilizanți și pesticide, care s-au majorat de trei-patru ori comparativ cu anul trecut. Cea mai stringentă problemă ține, însă, nu atât de prețul motorinei, ci de faptul că aceasta nu este accesibilă pentru agricultori, pentru că se vinde doar în cantități mici la stațiile de alimentare.

You may also like

Lasa un comentariu