Republica Moldova a primit chestionarul privind aderarea la UE

De admin

Luni, 11 aprilie, la Luxemburg, Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Despre aceasta a anunțat pe o rețea de socializare ministrul de Externe, Nicu Popescu, transmite Știri.md.

Chestionarul i-a fost înmânat lui Nicu Popescu de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare.

Țara noastră își accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim, și prin istoria comună pe care o avem.

Ne așteaptă o perioadă de muncă intensă, așa că începând chiar de astăzi, când am primit chestionarul, instituțiile sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp. Vom implica în acest proces nu numai autoritățile, ci și societatea noastră civilă, pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi.

O dată în plus dorim să demonstrăm că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate, iar viitorul nostru european este ireversibil!”, a scris Popescu.

Reamintim că Ucraina, R. Moldova și Georgia au depus, toate trei, cererile oficiale de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina.

Kievul a fost primul care a înaintat cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană, pe 28 februarie, la numai 4 zile de la lansarea invaziei ruse. Au urmat R. Moldova și Georgia la începutul lunii martie.

Vinerea trecută, pe 8 aprilie, Ucraina a primit deja chestionarul din partea Uniunii Europene care, odată completat, o va aduce cu un pas mai aproape de statutul de țară candidată la aderare. 

You may also like

Lasa un comentariu