Spînu explică majorarea tarifului din 1 ianuarie

De admin

Vicepremierul Andrei Spînu explică de ce era nevoie să se aplice un tarif nou de la 1 ianuarie și decizia să fie aplicată prin Comisia pentru Situații Excepționale.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Spînu explică că prețul de achiziție a gazelor pentru luna ianuarie a fost cunoscut după data de 20 decembrie, transmite Știri.md.

„Din păcate, în luna decembrie, pe piețele europene, am avut prețuri de până la 2.800 USD pentru mia de m3, ceea ce a făcut să crească prețul de achiziție și pentru Moldova – 647 USD mia de m3.

Vă rog să analizăm obiectiv care este procedura normală de stabilire a tarifelor, fără a avea stare de urgență și posibilitatea de a lua decizii în stare de urgență.

Să presupunem că deja pe 21 decembrie MoldovaGaz prezenta datele la ANRE pentru revizuirea tarifului.

Să presupunem că, la fel, pe data de 21 decembrie, ANRE, în regim de urgență, fără analiză, publica proiectul de decizie.

Apoi, urmează, minim 15 zile lucrătoare de consultări publice. Această prevedere se găsește în art. 29 din Hotărârii Parlamentului nr. 334 referitor la modul de organizare și funcționare a ANRE (https://bit.ly/3ILb9P5). 

Conform acestei prevederi, în cel mai bun caz, ANRE putea să decidă referitor la tarif nu mai devreme de data de 12 ianuarie 2022.

Dacă se decidea pe data de 12 ianuarie 2022, conform procedurii normale, tariful nou trebuia aplicat din data de 1 februarie și facturat de abia pe data de 10 martie anul 2022.

Această procedură risca să pună sub un semn mare de întrebare capacitatea de plată a gazului către Gazprom și riscuri de sistare pentru toată țara.

Repet, criza energetică nu este criza țării noastre, este o criză europeană care ne afectează direct. Moldova este pentru a doua oară în stare de urgență din cauza crizei. Deciziile pe care le luăm nu sunt populare, dar sunt corecte. Înțelegem că afectează foarte mule familii și tocmai din acest motiv am venit cu măsuri de compensare care să ușureze acestă criză. Pentru prima dată în istorie se alocă peste 3 mlrd de lei pentru ajutor, în factură, tuturor oamenilor.

Este trist să văd cum unii și-au găsit dușmanul politic în mine. E greșit colegi, e greșit și mincinos ceea ce faceți. Noi, ne-am adresat oamenilor în această perioadă complicată. Mă adresez și acum. Vom trece cu demnitate peste această criză. Va fi greu, dar vom fi mai puternici după. Știm ce avem de făcut ca să nu ne mai pomenim într-o astfel de situație niciodată și vom face”, a explicat Spînu.

stiri.md

You may also like

Lasa un comentariu