Veaceslav Negruță: „Este un risc că până la 1 mai nu se va reuși auditul datoriei MoldovaGaz”. Ce soluție există

De admin

Consilierul prezidențial Veaceslav Negruță, care este și membru al Consiliului de Observatori al MoldovaGaz, susține că există riscul ca auditul extern privind datoria MoldovaGaz să nu fie îndeplinit până la termenul limită de 1 mai. În astfel de caz, părțile ar putea negocia amânarea termenului, spune Negruță la emisiune „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV. 

„Da, acum este un risc anume că nu se va reuși până la 1 mai acest audit să fie finalizat, cu raportul final prezentat și aprobările necesare. Riscul există. Dar, totodată, acest protocol este între doi reprezentanți ai acționarilor – vicepremierul Spînu pe deoparte și președintele Gazprom, Miller. Acest protocol, în cazul în care ambele părți consideră că această situație are explicații de ce s-a întâmplat o întârziere, inclusiv lucrul auditului, posibil poate să se întârzie cu 1-3 săptămâni,  pentru că durează o lună până când se selectează această companie, eu nu văd motiv de ce nu s-ar așeza din nou la o discuție și ar negocia o amânare a acestui termen de 1 mai. Dacă este buna intenție din partea ambelor părți, orice astfel de protocoale pot fi ușor de modificate prin discuții adiționale”, a menționat Veaceslav Negruță.

Amintim că la 8 februarie Gazprom a notat că Guvernul R. Moldova a stabilit condițiile de angajare a auditorului, fără a se ține cont de propunerile părții rusești. Instituția dă de înțeles că rezultatele eventualului audit ar putea să nu fie recunoscute de partea rusă.

La 9 februarie, Andrei Spînu a declarat că autoritățile din Republica Moldova acționează conform Protocolului negocierilor în ceea ce ține inițierea auditului independent. 

Totodată, Andrei Spînu presupune că Gazprom și-ar dori ca MoldovaGaz să inițieze auditul propriei datorii, da constată că acest lucru nu e posibil. Acesta precizează că sintagma „Partea moldovenească” din protocolul de negocieri  înseamnă Guvernul R. Moldova și APP.

Menționăm că Agenția Proprietății Publice (APP) a pregătit deja documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Anunțul de intenție și caietul de sarcini a fost expediat Agenției de Achiziții Publice pentru a fi publicat în Buletinul de Achiziții Publice și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Agora.md

You may also like

Lasa un comentariu