Socialiștii și comuniștii au contestat la CC așa-numita Lege preventing

De admin

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a contestat la CC legea care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Astăzi, Vasile Bolea, deputat în Parlamentul RM din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității și declararea drept neconstituțională a Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, așa numita Lege ”pre-vetting”, transmite Știri.md.

Potrivit deputatului, la elaborarea legii n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale.

Vasile Bolea a ținut să precizeze că, în primul rând, prin această lege se atentează la independența instanțelor judecătorești, la independența justiției în RM, or, Art. 6 din Constituția RM prevede clar că există separația puterilor în stat, iar această procedură de ”pre-vetting” încalcă acest principiu. 

Potrivit deputatului, un mecanism asemănător a fost propus de partidul PAS în 2019 și viza alegerea procurorului general printr-o procedură care nu era conformă Constituției. Acum se propune o procedură similară, dar care vizează viitorii membri ai CSM și CSP.

Totodată, Vasile Bolea a specificat că existența unei comisii care se va ocupa de preselecția candidaților în CSM și CSP este neconstituțională deoarece nu este prevăzută de Legea Supremă, astfel se atentează la prerogativele Adunării Generale a Judecătorilor și Adunării Procurorilor, care urmează să aleagă din rândurile sale membrii în Consiliul Superior al Procurorilor și în Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai mult, potrivit deputatului socialist, Legea respectivă a fost votată fără a fi soluționate obiecțiile aduse de Comisia de la Veneția la proiectul de lege inițial.

Vasile Bolea și-a exprimat speranța că magistrații vor da curs acestei sesizări și o vor examina ținând cont de argumentele expuse.

You may also like

Lasa un comentariu