Jumătate din judecătorii CAC refuză testul integrității. Ce spune șefa PA

De admin

Doar jumătate din cei 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău (CAC) au acceptat să treacă filtrul integrității. Anunțul a fost făcut de Comisia Vetting, la o zi după ce 20 de judecători și-au depus cererile de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Plecările în masă de la CAC ar putea crea un blocaj în examinarea dosarelor și luarea unor decizii definitive, crede șefa Procuraturii Anticorupție, invitată aseară la „Cutia Neagră”, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Cu toții ne dorim sentințe definitive, inclusiv cu închisoare și confiscări, asta înseamnă o CAC funcțională, pentru că CAC emite decizia executorie și dacă nu avem suficienți judecători la CAC asta e posibil sa dureze și mai mult până ajungem la finalitate la nivelul de apel. Asta înseamna că va dura și mai mult să avem decizii definitive. Nu o să avem succes dacă nu o să fie suficienți judecători, care să poată examina dosare voluminoase și complexe”, a declarat Veronica Dragalin.

Comisia Vetting a anunțat pe 11 aprilie că începe evaluarea Curților de Apel și a expediat notificări pentru 40 de judecători ai Curții de Apel Chișinău, pe care i-a informat cu privire la inițierea procedurii de evaluare, conform criteriilor de integritate financiară și etică. 

După procesarea corespondenței cu subiecții, Comisia anunță că intră în următoarea etapă a evaluării, cea a colectării de date, cu 20 din cei 40 de judecători CAC notificați. 

Sursa TV8

You may also like

Lasa un comentariu